Komunitní energetika je budoucnost

Až 80 % spotřeby domácnostní může podle studie EGÚ Brno pokrýt komunitní energetika.

Po dvou letech života s pandemií koronaviru a nynější energetickou krizí se ukazuje, že centrální řízení státu je pomalé. Samostatnost obcí a decentralizace energetiky tak může být cestou ke snižování dopadů energetické krize na české občany. Vzhledem k tomu, že zavedení komunitní energetiky do energetického zákona ČR se pravděpodobně uskuteční do konce letošního roku, mohou obce už nyní začít řešit budování vlastních obnovitelných zdrojů tak, aby byly příští zimu už částečně energeticky soběstačné.

K tomu jim pomůže dokument Jak na solární elektrárny v obci, který zpracovala Unie komunitní energetiky (UKEN).

Naše řešení pro Újezd?
Okamžitě vstoupíme do Unie komunitní energetiky, což je skupina sdružující odborníky s širokým spektrem znalostí a zkušeností. Iniciátory vzniku Unie jsou expertní skupina Frank BoldHnutí DUHA.
Budeme sdílet jejich zkušenosti a přenášet do místních podmínek v Újezdě nad Lesy. Najdeme dotační financování pro instalaci solárů a komunitní baterie na Rohožník, školu a školky. Zajistíme energetického manažera, který bude poskytovat konzultace a praktickou pomoc.

Tématu udržitelná energetika a využívání alternativních zdrojů se věnujeme dlouhodobě. Informace od roku 2015 najdete v Otevřených novinách: https://otevrenenoviny.cz/tag/energie-a-obnovitelne-zdroje/