Devátý úklid lesa a předvolební buřty

V sobotu 9.10.2010 úspěšně proběhla devátá úklidová brigáda, kterou pravidelně organisuje občanské sdružení Újezdský STROM. Asi 40 brigádníků se rozdělilo na pracovní skupinky, které prošly les na újezdské straně, od ulice Pilovská přes smyčku u Smolíka až dál do lesa směrem na Úvaly, podél asfaltky na křižovatku s červenou turistickou značkou( myšlená hranice v prodloužení Velimské). Díky jedné skupince mimořádně rychlých pracantů se podařilo poklidit i v rohožnickém lesíku a na smyčce autobusu. Když jsme druhý den na kolech objížděli a kontrolovali sběrná místa, napočítali jsme přes 40 více či méně naplněných pytlů, desítky metrů bužírky z kabelů (velmi frekventovaný lesní odpad- ukradené kabely se rozřezávají, z nich se vytahuje měděný drát do sběru a bužírka se mrskne do lesa) a rozměrnějších vyhozených předmětů ze železa, plastu či betonu.
Do úterka 12.10. bylo vše odvezeno do sběrného dvora, za což tradičně děkujeme panu tajemníkovi Saitzovi, jakož i paní Kopecké z OŽPD našeho úřadu za pytle a rukavice. Letošní velké zelené pytle byly skutečně nepřehlédnutelné a po všech sránkách se velmi osvědčily. Jsou velmi pevné a šířku mají právě tak vhodnou do odpadkových košů podél lesních cest a průseku, takže těch pár pytlů, které zbyly, velmi rádi využijeme na tento účel.
Letošní brigáda a následné opejkání buřtů bylo ohlášeno jako „předvolební“. Brigádníci i ostatní, kteří se k ohništi na zahradě restaurace Smolík trousili po celé odpoledne, si mohli okouknout většinu kandidátů Otevřeného Újezda a probrat s nimi svá očekávání vkládaná do nadcházejících voleb. Ve slunečném říjnovém odpoledni, očouzení od ohně, jsme nad výbornými buřty a pivem či limonádou povídali dlouho přes ohlášený konec celé akce. Poslední uhlíky byly uhašeny a vše uklizeno až kolem šesté hodiny.
Brigáda a posezení u ohně pravděpodobně nepatří ke sandardním předvolebním lákadlům. Ale takoví jsme a na žádné hogo fogo trachtace si hrát nebudeme.
To, že se nacházíme v předvolebním klání, nám připomněla paní starostka, která vykázala děti nabízející naše letáky z multifunkčního hřiště, kde obec pořádala vinobraní. Při pokusu o domluvu nám sice paní starostka chvíli vyhrožovala policií, ale nakonec vše skončilo bez boje, děti zůstaly na chodníku před hřištěm a paní starostka přeparkovala z dohledu volební ODS elektromobil  se svým portrétem v nadživotní velikosti.
Obecního burčáku jsme se tedy nenapili, ale i tak se sobota 9.10. vydařila.