Dobrá zpráva je, že výsledek voleb není zas až tak špatná zpráva, jakou mohl být. Snad.

Volby potvrdili, že volání opozičních hráčů po předčasných volbách proto, že nové volby přinesou stabillitu a větší míru konsenzu se nenaplnily. Naopak se ukazuje to, že  rozhodování bylo ponecháno vládě s mandátem ještě menším, než měla ta předešlá. Nová vláda nikdy nezískala důvěru. Přesto vládne a přijímá dalekosáhlé a často velmi diskutabilní kroky, což je jen další postup na cestě arogance moci, která nahlodává českou demokracii a byla příčinu pádu některých dříve nadějných stran (např. ODS) i mnohých problému v naší MČ (veřejností dostatečně neprodiskutovaný a tím ne zcela domyšlený Polyfunkční dům či nemoderní modernizace kanalizace).

Ukázalo se však také, že touhla věřejnosti po změně stylu vládnutí je veliká – to je pozitivní zpráva. Diskutabilní je jen fakt, že se veřejnost nezalekla ani zcela nové strany (ANO) jejíž záruky za schopnost sliby realizovat mohou být a jsou stále diskutovány a jejíž reference není možné ověřit, protože jde o stranu novou.

Nezbývá než veřit, že to nyní strany, včetně nováčka, myslí skutečně upřímně (a ne jako kdysi jistý premiér, který zbohatl na našem zdražení elektřiny, které sám se svou vládou zkonstruoval).

Uvidíme asi již v příštích komunálních volbách (2014) nakolik dokáže ANO udržet směr skutečné změny a nestat se jen přestupní stanící, kde se pod novou značkou „zrecyklují“ ti, kteří touží po mocí vládních stran a utíkají z potápějících se lodí, které samí svými činy potopili – např. bývalých členů Věcí veřejných (VV) či ODS.
K tomu ANO i sobě držme palce.